Поділитись

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИЙ ЧИ ПАСИВНИЙ БУДИНОК?
2017-12-22

Красивий, зручний та функціональний будинок, який не потребує додаткового опалення? Будинок, енергія для обігріву якого отримується із відновлюваних джерел та від життєдіяльності самих її мешканців? Утопічна ідея  родом із наукової фантастики чи реальна інвестиція?  Сучасні об’єкти, споруджені з високоякісних будівельних матеріалів із застосуванням лінійки інноваційних рішень, можуть працювати як машина, яка складається із відповідних елементів, головною ціллю яких є задовільнити суворі вимоги енергоефективного чи пасивного будівництва.

Для початку зосередимось на різниці між енергоефективним та пасивним будівництвом. Вона полягає в кількості енергії, яка необхідна для опалення будинку за шкалою в рік.  Для енергоефективних будинків вона дещо нижча ніж передбачається для традиційних будинків і визначається індивідуально для кожної країни ( для Польщі це 40 кВт/м²/рік). Проте для пасивного будівництва цей показник визначається Інститутом пасивного будівництва в Дармстадті і складає лише 15 кВт/м²/рік.  Тобто пасивними часто називають надзвичайно енергоефективні будинки, які спроектовано з ціллю пасивного отримання енергії з відновлюваних джерел, тепла його мешканців та домашніх пристроїв. Енергія для опалення будинку – це тепло, яке отримане із механічної вентиляції, та яким нагрівається свіже повітря. Існує також можливість додаткового обігріву приміщення.

Для того, щоб мінімізувати втрати тепла, проект пасивного будинку повинен основуватись на нескладних блоках, коефіцієнт A/V яких (визначає співвідношення площі зовнішніх перегородок до загального об’єму будинку) повинен бути настільки низьким, наскільки це можливо. Об’єкти, що відповідають цьому стандарту, найчастіше характеризуються мінімалістичним екстер’єром  з  одним або двома поверхами та без підвалу. Також при проектуванні особливу увагу слід звернути на розміщення будинку стосовно сторін світу та спроектувати велику площу засклення з південної сторони. З північної сторони найкраще відмовитись від вікон, або звести їх кількість до мінімуму. Розміщення приміщень також має велике значення. Технічні приміщення чи гараж найкраще розмістити з півночі, а от з південної сторони – приміщення, в яких ми найчастіше буваємо, та які призначені для відпочинку, навчання чи роботи.

Будівництво об’єкту з нижчими потребами енергії є вигідним у довгостроковій перспективі у порівнянні з об’єктами, які  ледве відповідають мінімальним вимогам енергоефективності. Однак не слід забувати, що найважливішими завданнями будинку є забезпечення комфорту, зручності та задоволення його мешканцям. Тому не вартує приймати рішення з огляду на найбільш енергоефективні та найдорожчі рішення, якщо ми не можемо їх собі дозволити. Ключем до оптимальної економії є раціональний баланс між витратами на будівництво та експлуатацію будинку.