Поділитись

"Кривий" будинок

 

Коли розпочалось будівництво «кривого» будинку в селищі Жележніковому біля Нового Сонча, серед мешканців розгорілись гострі дебати. Одні казали, що це буде нічний клуб, інші – центр Свідків Єгови.  Були ті, хто переконував, що будується корчма або ж салон продажу авто. Але ніхто не передбачив варіант, що це буде будинок однієї сім’ї, який спроектував для себе відомий сончівський архітектор Якуб Поточек.

\

Чи потрібно багато сміливості, щоб в невеличкому гірському селищі побудувати такий екстравагантний будинок?

Архітектор не може боятись реалізовувати свої ідеї лише через це, що вони відрізняються від загальноприйнятих канонів.  Мій будинок із самого початку викликав велику зацікавленість та здивування.  Проте з часом жителі Жележнікового прийняли ексцентричне сусідство. А для туристів, які відвідують нашу місцевість, це свого роду цікавинка, диватство «шаленого архітектора», яке треба побачити.  Мешканці вже звикли до питань про кривий будинок, який ще називають будинком у формі лодки  або ж перевернутим будинком.

Ви презентуєте свій будинок як варіацію на тему гір?

За допомогою архітектурної мови абстракцій я змінив існуючий краєвид. Велика частина будинку нагадує скелю, яка має абстрактну форму перевернутого куба. Дахова покрівля – це поєднання листів металу та нержавіючої сталі, як м’які схили Бескидів та гострі хребти Татр. Мій будинок ніби виражає потребу опиратись на традиції при одночасному їх запереченні та небажанні проектувати черговий будинок із двосхильним дахом.

\

Архітектор може бути справжнім художником, який через свій проект реалізує свою ідею та мрії, наповнені абстракціями. Ваше бачення необхідно було перетворити в реальність, а будівництво такого будинку здійснювалось вперше. Для цього точно необхідна була сильна команда професіоналів.

На відміну від виступів це не було настільки важким. Я запропонував ідею команді будівельників із сусіднього невеличкого містечка Цінява.  Це були звичайні будівельники, які будують традиційні будинки. Коли зрозуміли, що хочу їх кинути у глибоку воду, сприйняли це як виклик для себе. В моєму будинку немає прямих кутів, все або гостре, або овальне. Сходи також є нетиповими. Це просторова конструкція, в якій більше сталі ніж бетону, тому сходинки цих сходів мають товщину лише 9 см. Не просто було також із нетиповим сферичним перекриттям вітальні. Зрозуміло, що плоских рисунків було недостатньо. Будівельні роботи були не можливими без візуалізації  з поперечними перерізами, яку зробив мій друг-архітектор.

Для компанії FAKRO це було справжнім викликом.

Звичайно. Мої дахові вікна з жодного сторони не схожі на типові вікна, які монтують у всіх будинках.  Але ж у мене немає «нормальних рішень».  Частина вікон знаходиться на схилі даху із протилежним кутом нахилу. Знаю, що таких рішень більше ніхто на світі не пропонує, але FAKRO це вдалося.  Додатковою проблемою було обляхування вікон. Воно повинно було бути виконаним не з алюмінію, а з нержавіючої сталі, яка використана на всій поверхні даху. Справжнім викликом для технологів FAKRO було виготовлення ущільнюючого коміра із запропонованого мною металу товщиною 1 мм. Думаю, для них це було дуже непросто, хоча виглядом вони цього не показали.  Черговим випробуванням був монтаж ущільнюючого коміра на вікно, яке фактично стикається із комином та ніби розриває поверхню даху на дві частини. І власне в тій розірваній частині знаходяться дахові вікна, які утворюють велику поверхню засклення даху. Цей ущільнюючий комір – то справжній шедевр.  В моєму будинку навіть в період найбільших злив не з’явилось навіть натяку на протікання. Вікна відмінно працюють та ідеально виконують свої функції вже майже десять років.

\

Ваш будинок наповнений природним світло. Це заслуга дахових вікон нестандартної форми, які вбудовані в металеву конструкцію даху, який нагадує гірські вершини. Створення таких вікон – це своєрідний виклик для виробника. Чи важко було знайти тих, хто погодився їх виготовити?

З своїм проектом звернувся до двох найбільших виробників дахових вікон. На пропозицію відгукнулась лише компанія FAKRO. Мені відповіли, що можуть реалізувати навіть найбільш незвичні та нетипові замовлення. Коли до мене прибула команда FAKRO, то я був дуже вражений тим, що ніхто з них не показав надмірного здивування. Поводились як справжні професіонали. Запропонували мені вигідну ціну та комплексне обслуговування.

\

Чи спеціалісти FAKRO довго думали над тим, як реалізувати Ваше архітекторське бачення? Бо ж кожне з цим вікон має іншу форму. Цілі гама геометричних фігур: ромби, трикутники та трапеції. До цього ще додається складне розташування вікон на схилі даху, яке повинно бути як безпечним, так і функціональним.

Все зробили швидко та професійно. Протягом неповних двох тижнів був готовий проект, а через місяць команда FAKRO вже монтувала вікна. Звичайно, що невеличка модифікація моїх ідей, як і допрацювання деталей,  були необхідними, але загалом було цілковито дотримано моєї концепції. Великим викликом для конструкторів FAKRO було проектування та виготовлення настільки нестандартних вікон, які при цьому повинні були бути функціональними. Прошу глянути на вікна, які не мають прямих кутів, та які з легкістю відчиняються.

\

Ваш будинок – це як доказ того, що Вам подобається бути іншим, подобається йти проти зобов’язуючих архітектурних тенденцій.

Це правда.  З цього приводу одні зовсім не підтримують моїх ідей, а іншим навпаки дуже подобається моє архітектурне бачення.  Те, що я будую, завжди викликає хвилю обговорення.  Так було у випадку проектування будинку в м. Ритже, де знаходиться компанія, яка виготовляє алюмінієві столярні вироби. Цей проект, реалізований декілька років тому, є продовжень моїх архітектурних варіацій на тему гір.  Аналогічно нетиповою є заправка, яка знаходиться неподалік. В Шпитковіцах біля Нового Таргу пані президент хотіла мати сучасний банк. Я зробив проект із нержавіючої сталі. І це лише деякі з моїх реалізацій. Але багато ідей ще не реалізовано…