ДАХОВІ ВІКНА У ПЕРШОМУ ПАСИВНОМУ КОСТЕЛІ У ПОЛЬЩІ
2018-07-30

Костел у м. Новий Тарг – це перша будівля такого типу в Європі, виконана згідно технології пасивного будівництва. Об’єкт укомплектовано енергозберігаючими даховими вікнами FAKRO.

Ініціатором використання енергоефективних рішень став настоятель парафії, до котрої належить костел, священник Ян Карлак. Над проектом працювали спеціалісти із пасивного будівництва - архітектори Томаш Піщек і Марцін Стельмах із студії «Пасивна Архітектура».

Завдяки своїй формі об’єкт схожий на історичні будівлі цього регіону, проте завдяки технологічним рішенням  він на довгі роки стане символом глибокої пошани до природним джерел енергії Землі.

Загалом представлений проект храму є екстремальною енергозберігаючою пасивною будівлею з мінімальним споживанням енергії на опалення.

Ця будівля є поєднанням місцевих культурних традицій та актуальних тенденцій в проектуванні структури архітектурних об’єктів. Частина об’єкту була запроектована в такий спосіб, щоб мінімізувати втрати тепла через зовнішні перегородки. А також забезпечити максимальне накопичення сонячної енергії під час холодної пори року,  водночас захищаючи приміщення від перегріву влітку.

Обираючи дизайн нового костелу вирішено будувати його у стилі традиційного дерев’яного костелу, де було використано традиційну форму даху, карнизів та арок. Це зумовлено потребою захисту будівлі від шкідливих наслідків дії вітру та дощу.

Для отримання об’єкту, який би відносився  до пасивного, було використано загальнодоступні технологічні рішення, які гарантують довготривалу економну експлуатацію, а також дозволяють  отримати неповторну архітектурну естетику.  

Будівля розрахована на близько 500 осіб, а площа її поверхні складає 1740 м2. Всі зовнішні перегородки запроектовано на рівні 0,1 Вт/м2С, що є можливим завдяки застосуванню дуже якісних термоізоляційних матеріалів з низьким коефіцієнтом теплопровідності.

Опалювальну систему запроектовано згідно низькотемпературного підігріву підлоги з тепловим насосом, що черпає енергію з глибинних криниць. Додатково в будівлі використано припливно-витяжну механічну вентиляцію з високоефективним показником отримання зворотного тепла на рівні 85%.

«Пасивний костел для активних вірян» є новою якістю, яка відповідає потребам сучасного суспільства. Це ідея костелу 21 століття, з якою віряни охоче будуть себе ідентифікувати.