Поділитись

“Rebuild Ukraine” – компанія FAKRO у Варшаві та Львові

“Rebuild Ukraine” – компанія FAKRO у Варшаві та Львові

 

18 липня У Львові та Луцьку відбулася економічна місія, в якій взяли участь представники польського уряду, бізнесу та неурядових організацій. Компанію FAKRO представляла генеральний директор ТзОВ ФАКРО Львів Наталія Кухарчишин.

 

Міністр с питань розвитку Ядвіга Емілевич, Уповноважена Уряду з питань польсько-української співпраці, яка була присутня на цих зустрічах, зазначила, що масштаби відбудови України можуть навіть перевершити План Маршалла (проект відбудови Європи після Другої світової війни), що підкреслює його важливість для європейських економік, залучених до цього процесу, включно з економікою Польщі. Вона поінформувала про вирішення питань польсько-української співпраці, що має сприяти її подальшому зміцненню. Наприклад, зміни обсягу забезпечення потоку коштів з України до Польщі та посилення присутності PAIH у Києві та Львові. Крім того, триває робота над законом про гарантоване страхування експорту, який краще захистить інвестиції в Україну.

 

Рафал Шефлер, директор Польської Торгово-Промислової палати деревообробної промисловості, додав, що польські компанії, які працюють в Україні, такі як FAKRO чи Barlinek, є лідерами польської деревообробної промисловості. У ситуації, коли Польща займає позицію головного торговельного партнера України, значення цієї співпраці для обох економік є вирішальним.

 

20 липня відбулася Міжнародна конференція «Європа – Польща – Україна. Rebuild Together 2023» про перспективи розвитку економічної ситуації в Україні та її вплив на світову економіку.

 

Конференція зібрала представників урядів, міністерств і парламентів Польщі та України, експертів, а також представників компаній з галузей, які безпосередньо зацікавлені в цьому процесі – в т.ч. енергетика, транспорт, логістика та ІТ.

 

Виступи спікерів з Польщі та України підсумовують поточний стан української економіки, інфраструктурні потреби та діяльність української сторони у сфері підвищення безпеки іноземних інвестицій. Низка законодавчих змін щодо умов ведення бізнесу в Україні та напрямків інвестування є наслідком наміру України подати заявку на членство в Європейському Союзі. Вже на цьому етапі потрібна політична, адміністративна та бізнесова співпраця, тому що повна відбудова розпочнеться відразу після завершення бойових дій. Тож ті, хто першими будуть готові до відбудови, матимуть успіх. Також спостерігається потужний тренд збільшення присутності українських компаній у Польщі - 25 тис., порівняно з 3 тис. польських компанії, що працюють в Україні.

 

“Rebuild Ukraine” – компанія FAKRO у Варшаві та Львові

 

Ми бачили потужну підтримку українців з боку поляків на початку війни, а зараз настав час спроектувати та організувати реконструкцію ряду громадських і приватних об’єктів на територіях, де вже немає прямої військової загрози. У нас є всі технічні можливості, тому що ми присутні на цьому ринку як компанія протягом багатьох років і у нас є продукти, які дуже охоче вибирають і цінують українські споживачі. Але для реалізації таких проектів потрібні не слова, а гроші, а українське суспільство та громадські бюджети стали біднішими. Можна очікувати, що країни Заходу підключаться до відбудови України, фінансуючи постачання продукції та послуг своїх вітчизняних виробників, що полегшить їм завоювання часток українського ринку ринку, який стрімко зростатиме. Якщо ми як держава на даному етапі не залучимо гроші і не спрямуємо їх на підтримку польських виробників, то потім нас ніхто не чекатиме. Тому сьогодні багато залежить від державних установ, відповідальних за фінансове залучення польської економіки у відбудову України, – коментує Павел Дзеконьський, віце-президент FAKRO.

 

Організатор заходу -  Асоціація підприємців та роботодавців Польщі