Поділитись

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?
2018-05-16

Якщо Ви все ще обираєте проект свого омріяного будинку – то варто задуматись над вибором будинку з мансардою, який відзначається своєю практичністю та оригінальністю.

Серед багатьох плюсів такої будівлі варто зазначити головний – значну економію коштів на будівництві. Адже стандартне горище, котре довелось би застосовувати у звичайному проекті, Ви використовуєте як житлове приміщення та тим самим збільшуєте корисну житлову площу. Полегшена вага конструкції мансарди, порівняно з повноцінним поверхом, дозволяє знизити витрати на будівництво фундаменту. До того ж Ви можете втілити нестандартні дизайнерські рішення та створити власний неповторний простір.

Дахові вікна – функціональна необхідність.

Дахові вікна, або ж як їх ще називають мансардні вікна, наповнюють приміщення природним світлом та провітрюють його. Зазвичай саме з даху розкривається найкращий вид, тож Ви зможете милуватися не тільки околицями, але й яскравим зоряним небом.

Згідно технічних вимог площа засклення житлового приміщення повинна відповідати певному співвідношенню. Наприклад для спальні, дитячої кімнати чи вітальні співвідношення площі засклення до площі поверхні підлоги повинно складати принаймні 1/8, а для ванної кімнати чи інших допоміжних приміщень – не менше 1/12. Під час визначення кількості вікон для Вашої мансарди слід це врахувати.

Термоізоляція, як основний показник економії

При виборі дахових вікон слід врахувати термоізоляційні показники. Саме від них залежать наскільки добре Ваше вікно зберігатиме тепло взимку та прохолоду влітку.

Для забезпечення найкращих показників терморегуляції внесено ряд покращень. Все починається із дерева. Обирають соснову деревину найвищої якості. Спеціально склеєний брус запобігає деформації в майбутньому. Краще, щоб дерев’яні елементи не містили сучків, які негативно впливають на якість та довговічність експлуатації. Обов’язково зверніть на це увагу при виборі вікна.

Всі частини деревини просочують антисептиком. Наносять подвійний шар лаку на вже зібраний виріб для додаткової герметизації. Всі стики оброблені герметиком, який захищає внутрішні кути від проникнення вологи.

Всі вікна FAKRO є енергозберігаючими. Інженери FAKRO докладають багато зусиль для покращення їхньої будови. Усі склопакети мають один із найкращих коефіцієнтів теплопровідності. Для прикладу, модель вікна класу LUX компанії FAKRO FTT U8 оснащена трикамерним склопакетом наповненим інертним газом криптоном. Інноваційна будова дозволила отримати коефіцієнт теплопровідності для цілого вікна Uw – 0,58 Вт/м2С, що є одним із найефективніших серед доступних на ринку (чим менший показник, тим краще). Тобто кількість втрати (пропускання) тепла є мінімальною, а це для Вас означає тільки одне - значну економію на опаленні.

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?

Рис.1 Зліва   – переріз вікна FTT U8. Справа – трикамерний склопакет з теплою дистанційною рамкою TGI.

Хорошою альтернативою стане вікно FTS-V U4 із суперенергозберігаючим двокамерним склопакетом. Коефіцієнт теплопровідності дорівнює Uw – 1,1 Вт/м2С. Це найтепліше вікно класу STANDART.

Рекомендуємо звернути увагу на наявність вентиляційної щілини – саме вона забезпечить циркуляцію повітря при зачиненому вікні. При необхідності клапани можна перекривати для герметичності.

Втім, це не все. Попросіть Вашого консультанта розповісти про її будову. Найкраще – коли вона у формі лабіринту. У такому випадку повітря рівномірно циркулює, не утворюються містки холоду. Переконайтеся – що це не є просто наскрізний отвір.

Наявність автоматичної щілини стане беззаперечним плюсом. Для прикладу, тип (модель) V40P – містить спеціальний механізм, який в залежності від погодних умов та сили вітру самостійно регулюватиме канал доступу повітря.  

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?

Рис.2. Зліва - вентиляційна щілина, з захистом від протікань, та потрапляння комах. Справа - зручна експлуатація, перекриття вентиляції.

Важливу роль відіграє зручність експлуатації. Для прикладу, розташована внизу ручка дозволить без зусиль відчинити вікно людиною будь-якого зросту. Те, яким чином відчиняється дахове вікно також досить важливо. Найпопулярнішою моделлю є вікно з віссю обертання посередині. Можливий варіант з віссю обертання розташованою у верхній половині рами. Такий варіант комфортніший у використанні.

Варто звернути увагу на дахове відхильно-обертальне вікно  FPP-V з функцією preSelect. Його можна відчиняти двома способами – відхиляти догори в діапазоні 0-350 та отримувати панорамний вид, або перемикати за допомогою спеціального перемикача  до позиції обертання посередині рами.

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?

Рис. 3. Відхильно-обертальне вікно FPP-V з перемикачем preSelect

Саме на цю модель у 2018 році діє спеціальна пропозиція. До кожного вікна preSelect надається в подарунок паропропускний комір XIT L2. Це монтажний аксесуар, який додатково утеплює вікно. З його застосуванням виробник надає ще додаткових 5 років гарантії.

Слід зазначити,  що  дахові вікна FAKRO передбачають функцію обертання та блокування у оберненій позиції. Це дозволяє помити вікно без жодних зусиль.

Якщо Ви бажаєте ще більше світла на своєму піддашші – поцікавтеся можливістю застосування карнизних вікон. Такі вікна можуть бути відкривальними або невідкривальними. Монтуються у вертикальній карнизній стіні мансарди, та поєднуються з даховим вікном.

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?

Рис.4. Застосування карнизних вікон у поєднанні з обертальними даховими вікнами

Ще однією цікавинкою, яку можна застосувати на етапі проектування та будівництва, може стати вікно-балкон. Це оригінальне рішення для розширення функціональності Вашої мансарди, яке не потребує додаткових укріплень у фундаменті та конструкції будівлі, так як у випадку з класичним балконом.  Вікно-балкон можна встановлювати і після завершення етапу будівництва. Конструкція такого балкону передбачає просту та легку експлуатацію. Рама розкладається та дозволяє опинитися назовні.

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ ДАХОВЕ ВІКНО?

Рис. 5. Вікно-балкон Galeria

Гарантії та сервісне обслуговування.

Дахові вікна – це інвестиція у Ваше затишне майбутнє. Гарантійне та сервісне обслуговування – це важливий чинник, який впливає на покупку дахового вікна. Виробник дахових вікон FAKRO надає до 15 років гарантії від дати покупки на дахові вікна. Безтермінова гарантія на гартований склопакет від розбиття градом – це ще один приємний бонус. Також, FAKRO проводить навчання та сертифікацію монтажників. Це гарантує встановлення вікна на найвищому рівні.